2015. január 30.

Kody Keplinger The DUFF – A pótkerék




DUFF = Designated Ugly Fat Friend,
magyarul kb. Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő

A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai.
Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot.
Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját.

Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba.

És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.



Kicsit kétkedve álltam neki ugyanis anno ahogy elolvastam a fülszöveget tetszett nagyon is, aztán most mire odajutottam, hogy el kéne olvasni már nem voltam benne olyan biztos. Lupi barátnőmmel is beszéltünk róla akivel többnyire mindig egyezik a véleményünk igaz akad ritkán amiben nem :D azt hiszem ez most azok közé tartozik de nagyon tetszett. Ahogy megjósolta :) Szóval Kelly olvas üzenem, hogy tetszett nagyon :)

De jöjjön valami a történetről is.
Megismerhetjük ahogy a fülszöveg is írja a tizenhét éves cinikus, igencsak szókimondó Biancát. Mielőtt belekezdenék a lényegbe néhány szó róla igaz nagyjából az említett pár jellemvonással jellemezve is van a karaktere. Egyáltalán nem az a rózsaszín felhőkön járó lány aki várja a szőke herceget. Egy olyan lány aki mindig kimondja mire gondol, legalábbis abban az esetben biztos ha az iskola szép és nőcsábász pasijáról Wesley Rushról van szó.

Ahogy szintén olvasható a rövid fülszövegben érdekesen indul a kapcsolatunk egy buli alkalmával ahol legnagyobb meglepetésére Biancához csatlakozik Wesley és a beszélgetés elindítja a történetet ugyanakkor elsőként kerül elő a már címből is ismert Duff szó aminek ebben a részben a jelentését is megtudhatjuk.

DUFF = Designated Ugly Fat Friend,
magyarul kb. Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő

Azt hiszem már ez a rövidítés és becézés elég Biancának, hogy még inkább utálja Wesleyt és, hogy az a bizonyos kóla a srácon kössön ki.

Így ezen a bulin ahol B a barátnőivel van itt indul a páros kapcsolata. Amolyan tényleg utáljuk egymást, de ez leginkább B részéről van így ugyanakkor azért vonzódunk is egymáshoz kapcsolat.

Elkezdjük ugyanis megismerni Bianca-t akinek a családja éppen széthullóban van és emiatt szüksége van egy helyre ahová menekülhet. Ami éppen annak a srácnak a karjaiban lesz akit igencsak utál. Mindazt amit Wesley megtestesít. Egy olyan srácot akit minden lány istenít, hiszen tényleg irtó szexi és dögös, egy olyan pasit akinek a lányok önként és dalolva dobják le  a bugyijukat. Na B már azért sem kezdene ezzel a pasival pláne nem, hogy a srác állandóan Duffynak becézi őt.

Mégis mindkettőjüknek megvan az életében a maga keresztje még a tökéletesnek gondolt Wesley Rushnak is így hiába a látszólagos utálat egy alkalom és minden a feje tetejére áll a páros pedig mégis egymásba gabalyodik.

Maga a történet ezen szálában semmi új, hogy egy olyan páros akik elvileg ki nem állhatják egymást mégis a egy ágyban kötnek ki. Annyi volt talán furcsa nekem ez az ágyban kikötős résznél, hogy egy tizenéves gimis párocska tette meg a dolgokat igencsak sűrűn. Mert még ha egy kicsit idősebb párról lett volna szó. De ők gimibe járnak még és már igencsak benne vannak a  dolgokban. Ez a része kicsit furcsa volt nekem, de tetszett is. Mármint az a része furcsa nekem, hogy tizenhét évesek. A legtöbb ilyesmi történetben szerintem épphogy csak alakul mire megtörténik a dolog, ha megtörténik egyáltalán nem így, hogy bele a közepébe és egy ilyen barátság extrákkal kapcsolatba.  Na jó a barátság részét eleinte leszámítva. Na nem mintha nem tetszett volna. Mindenkinek vannak gondjai Biancának és Wesleynek is az egy dolog, hogy ők így futnak el a problémák elöl és egymás karjaiban keresnek menedéket időről időre. Majd egyre sűrűbben. És ez az extrák idővel valami mássá alakul. Kezdik megismerni, megkedvelni egymást. Tetszett nagyon ahogy ennek az alakulását olvashattuk.

Tetszett ahogy az író kitalálta a történetünket. Nagyon bírtam együtt a párost. Ahogy kezdődött a kapcsolatuk a kólával és a Duffal, ahogy elkezdtek találkozgatni, a titkos pillanatok, és ahogy alakult a kapcsolatunk. A közös jeleneteiket imádtam. Hiszen a történet egy mindennapi mondjuk úgy dolgot tár elénk.

Egy lány történetét akinek gyönyörű barátnői vannak és aki közöttük főleg egy ilyen becenév után Duffnak érzi magát. Ehhez persze csak hab a tortán ami talán az életben nem is nagyon történik így, hogy jön az iskola nagymenője akivel belebonyolódsz a dolgokban eleinte így majd később egy többé alakult kapcsolatba.

Hiszen ők is utálták egymást eleinte, és B álmában sem kezdett volna Wesleyvel ugyanakkor a családja helyzete miatt akadt bőven szitu ami elől menekülhetett így kötött ki a srác karjaiban. Szexi, vicces szócsatáik, szex mert ez sem hiányzott bár természetesen az író maradt a határnál hiszen mégis csak tizenévesekről van szó, mégis pont annyi volt benne amitől jó volt a történet. Szikrák, bizsergés, forróság is akadt kettejük között a szócsatáik mellett és persze némi bonyodalom is a saját életük gondjai mellett.



Nagyon szimpatikusak voltak B barátnői is. Noha a lány ezt az aprócska részletet, hogy az iskola szépfiújával kavar nem igen akarta megosztani velük. De ez a titkos része is tetszett. Jók voltak a barátnős pillanatok is, de érthető, hogy alig vártam, hogy a páros részeit olvassam és, hogy milyen szitukba bonyolódnak még ezek ketten. Igaz ami igaz, egy nem mindennapi párost kaptunk. De talán pont ezért is illetek ennyire egymáshoz.

Tetszett ahogy alakult a történik amit ha olvasol te is a gimis éveidre gondolsz vissza :)

Mind a karakterek, főleg Biancáét nagyon bírtam, a történet, a kettejük kapcsolata és az egész nagyon jó volt. Amennyire tartottam tőle pont annyira tetszett. Remek kikapcsolódás volt, csak ajánlani tudom.

Megkapja  a majdnem maximumot, egy felest mégis veszít a borító miatt, nemtudom az az egy ami nem tetszett a könyvben. Egyáltalán nem sajnos. 

És jó hír azoknak akiknek tetszik a könyv: Film is érkezik majd belőle.


 

Értékelés:          
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése