2017. március 9.

Sarah J.Maas - Tüskék és rózsák udvara

A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

A Kristen Cashore és George R. R. Martin rajongók imádni fogják.

Szexi, akciódús sorozat első kötete.

Egy olyan könyv volt ez, amiről már nagyon sokat hallottam de ugyanakkor kicsit tartottam is tőle. Annak idején amikor rákaptam az olvasásra rengeteg, jóformán csak ilyen típusú könyveket olvastam. Azóta viszont valahogy teljesen leszoktam róluk. De úgy tűnik ha akad egy-egy ilyen jó könyv, mint ez és akkor nagyon is jól esik egy ilyen világba elkalandozni.

A barátnőm teljesen odáig van érte, az egyik karakterért főleg, szóval nekiálltam. Mit ne mondjak, cseppet sem bántam meg, mert imádtam a történetet!

Sarah J. Maas új fantasy történetéről a Tüskék és rózsák udvaráról van szó. Mikor megjelent az író nőtől itthon az Üvegtrón sorozat, akkor elkezdtem, de valahogy az nem kötött le. Ezzel a sorozattal viszont abszolút megvett.



Noha eleinte mégis ott volt a kétely, mert picit nehezebb akart beindulni a történet. Legalábbis számomra úgy tűnt. Na de utána nem volt megállás. Imádtam ezt a világot!

Az emberek és tündérek világát. Ahol a tündéreket nem aranyos, jó figuráknak ismerhetjük meg. Akiktől az emberek joggal félnek. És ők sem éppen szívlelik az embereket.

A történet elején megismerhetjük Feyre-t, aki igencsak szegény körülmények között él. Aki nap mint nap keményen megdolgozik azért, hogy gondoskodjon a beteg édesapjáról és a testvéreiről. Kemény ez a világ amiben ők élnek, mert minden betevő falatért keményen meg kell küzdenie. Egy ilyen alkalommal pecsételődik meg a lány sorsa is, amikor levadászik egy tündért. Ennek ugyanis ára van. Igen nagy. Ennek következtében kerül egy olyan világba, amiről eddig csak hallott és nem feltétlenül vidám történeteket.

Na de egy kicsit bővebben erről a bizonyos lányról. Feyre. Az első pillanatoktól szimpatikus volt noha a helyében néha igencsak helyre tettem volna a testvéreit. Ugyanakkor érthető is, hogy gondoskodik róluk. Nincs könnyű élete. De egy olyan lányt ismerhetünk meg a személyében, akit igencsak keménnyé tett az élet, aki nem fél semmitől (legalábbis igyekszik) és bármire kész a családjáért. Nagyon megkedveltem őt már rögtön az elején.

És persze akinek még így sincs elég baja, érte jön egy tündér, hogy magával vigye amiért megölt egy másik tündért. Na ekkor indulnak csak be igazán a dolgok és számomra főleg innentől vált igazán izgalmassá és letehetetlenné a könyv.

Itt kezdhetjük el jobban megismerni a tündérek világát is. Kezdésnek egy bizonyos tündérrel. Aki nem más, mint a  tavasz udvarának főura: Tamlin

Egy mondhatjuk, vadállatnak ismerhetjük meg a történetben rögtön kezdésnek és ezt érthetjük is szó szerint. Ahogy magával viszi a lányt, utána kezdhetjük csak még jobban megismerni azt a férfit, aki a maszk is rejt. Engem teljesen levett a lábamról és miatta Feyre is igen hamar más véleménnyel lett a tündérekről. 

Akiket itt teljesen másként alkotott meg az író nő, mint ahogy esetleg máshol találkozhattunk velük. Egy tökéletesen felépített világról olvashatunk, ahová mindent remekül kitalált. Ha eleinte nekünk sem éppen voltak szimpatikusak a leírás szerint amit Feyre adott, akkor hamar változott a véleményünk ahogy Tamlint megismerhettük. Igaz ez még csak egy tündér. Mellette én Lucient nagyon bírtam még, így is, hogy ő nem éppen volt odáig a lányért.

Tamlint ha már emlegettem, akkor rá visszatérnék egy kicsit. Valahogy tudtam én, hogy annak ellenére ahogy megjelent a történetben hamar megfogom én is szeretni őt, akárcsak Feyre. Nem véletlenül. Imádtam! Engem teljesen megvett a pasi. És csak reménykedhettem benne, hogy számára is jól alakulnak a dolgok. Mert neki sem éppen jó lapokat osztott az élet.

Kettejüket együtt meg pláne nagyon szerettem. Noha Feyre sem gondolta volna, hogy egy tündérért lesz odáig, nagyon is örültem, hogy így alakultak a dolgok. Imádtam a közös pillanataikat. Egy ember és egy tündér szerelme. Akik kapcsolata még ezekben a borús időkben is igen szenvedélyesre sikerült. Tökéletes alkotta meg az író nő ezeket a pillanatokat. Igaz nem sokáig jutott ki nekik a nyugodt élet, mert hamar a fejük fölé értek azok a bizonyos sötét felhők, amik mindvégig kísértették őket.

Mondhatjuk, hogy az egyik ilyen sötét felhő annak a bizonyos Rhysnak a személyében érkezett, akiről már annyit hallottam. Igaz ahogy elkezdtem olvasni a történetet és jó ideig sehol sem találkoztam vele, már kételkedtem, hogy jól rémlik-e és biztos ebben a könyvben van? Ráadásul, akiről nekem ódákat zengett a barátnőm, mert ő odáig van érte. Hát nem tudom, de az Éjszaka főura engem eddig nem vett le a lábamról. Oké, hogy ő is helyes meg minden és igen, én is bevallom, hogy voltak jó pillanatai. De mivel eddig teljes mértékben Team Tamlin, így nem igazán lett a pasi a szívem csücske. Ráadásul miatta is érdekes lehet még a folytatás majd.

Na és hozzá jön még a fő gonoszunk. Ezzel már kb le is írtam ami a lényeg. Tényleg ultra gonoszra sikeredett, szóval gratulálok hozzá. De ő is ugyanolyan jól megírt karakter lett, akárcsak a többiek. Igaz ebből kifolyólag nem semmi dolgokon mentek át a kedvenceink, de ez kellett ahhoz, hogy egy ilyen remek történetet kapjuk.

Egy teljesen más világról olvashattam, amiben imádtam kalandozni. A tündérek földjére lépni, ami itt teljesen más mint gondolnád. Nem éppen egy rózsaszín álom, itt sokszor kegyetlen a valóság, de ahol mégis akadnak gyönyörű, szép dolgok. Ezt átélni Tamlinnel és Feyrével tökéletes kikapcsolódást nyújtott.

A végére nagyon függővégre gondoltam, de szerencsére nem éppen mondható annak. De persze ez nem jelenti azt, hogy ettől ne tudtam volna még tovább olvasni. A kis előzetesből, amit a barátnőmtől kaptam pedig csak még jobban várom a folytatást, ami biztos tartogat még meglepetéseket nekünk.



Szóval, aki már eleve szereti az ilyen témájú könyveket, semmiképp se hagyja ki. Aki pedig esetleg olyan mint én, hogy mostanság ritkán olvas ilyet, annak is mindenképpen kötelező, mert imádni fogja. Egy bámulatos világ, szerethető karakterekkel. Szerelemmel, szenvedéllyel, na meg tele ármánnyal és problémákkal, de ez mind kell, hogy ezt a történetet élvezzük és rögtön beleszeressünk. Akik szereti az író nőtől az Üvegtrónt (ami sajnos nekem nem nyerte el a tetszésem) az ezt is imádni fogja!  Egyszerűen zseniális lett! Tökéletes sorozatkezdés!. Hajrá aki még nem olvasta :)

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése